18 Nisan 2017 Salı

II. SELİM DÖNEMİ KRONOLOJİSİ (1566-1574)

Hiç yorum yok



II. SELİM DÖNEMİ KRONOLOJİSİ (1566-1574)
07 Eylül 1566 tarihinde Şehzade II. Selim tahta geçmesi için çağrılmıştır. Zigetvar kalesi ele geçirilmiştir.
30 Eylül 1566 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı Devleti'nin başına geçmiştir.
17 Ekim 1566 tarihinde II. Selim Belgrad'a doğru harekete geçmiştir.
26 Ekim 1566 tarihinde II. Selim babası Kanuni Sultan Süleyman'ın cenazesini karşılamak maksadı ile Belgrad'a ulaşmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın cenazesi İstanbul'a gönderilmiştir.
04 Aralık 1566 tarihinde ise İstanbul'da yeniçeriler arasında problemler yaşanmaya başlamıştır.
13 Mayıs 1568 tarihinde Yemen ve Taaz ele geçirilmiştir. Edirne'de Mimar Sinan Selimiye Caminin inşaatına başlamıştır. Avusturya ile sekiz yıl sürecek olan barış antlaşması yapılmıştır.
1569 yılında Koca Sinan Paşa Yemen Serdarlığına atanmıştır.
05 Ocak 1569 tarihinde Koca Sinan Paşa görevine başlamak üzere yola çıkmıştır.
15 Mayıs 1569 tarihinde Aden, Zeydiler'den geri alınmıştır. Denizlerde Sumatraya kadar seferler düzenlenmiştir.
04 Ağustos 1569 tarihinde Sokullu Mehmet Paşa Don Volga Kanalı açma projesini gerçekleştirmek istemiştir.
19 Eylül 1569 tarihinde İstanbul'da dönemin en büyük yangınlarından birisi meydana gelmiştir.
18 Ekim 1569 tarihinde ise Fransa ile ikinci dönem kapitülasyonlar imzalanmıştır.
15 Mayıs 1570 tarihinde Kıbrıs Seferi maksadı ile Lala Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması Akdeniz'e doğru harekete geçmiştir.
09 Temmuz 1570 tarihinde Girne Kalesi teslim olmuştur. Lefkoşe ele geçirilmiştir.
18 Temmuz 1570 tarihinde ise Magosa Kalesi kuşatılmıştır.
1571 yılında Uluç Ali Paşa'ya Kılıç Ali Paşa unvanı verilmiştir.
04 Mayıs 1571 tarihinde Osmanlı Donanması Akdeniz'e sefere çıkmış ve Dalmaçya ele geçirilmiştir.
01 Ağustos 1571 tarihinde Kıbrıs adası Venediklilerden alınmıştır.
21 Ekim 1571 tarihinde ise İstanbul tersanesinde yeni donanmanın inşası başlamıştır.
1572 yılında Kaptan Kılıç Ali Paşa 250 kadırgadan oluşan yeni Osmanlı Donanması ile Akdeniz'e sefere çıkmıştır.
1573 yılında Venedik ile barış yapılmıştır.
03 Haziran 1573 tarihinde Piyale ve Kılıç Ali Paşalar İtalya güneyindeki Pulya bölgesine sefere çıkmışlardır.
04 Haziran 1573 tarihinde ise Mimar Sinan Ayasofya'nın onarımına başlamış ve Ayasofya'ya iki adet minare ilave etmiştir.
1574 yılında Tunus üzerine sefere çıkılmıştır. Avusturya ile Osmanlı Devleti arasındaki barış antlaşması yenilenmiştir.
15 Aralık 1574 tarihinde ise II. Selim İstanbul'da vefat etmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

News widget

ÜNIVERSITE REFORMU Atatürk, Türkiye’nin hayatının bütün alanlarında olduğu gibi öğretim alanında da yeni bir yol çizerek ülkemizin maddi ve manevi gelişmesine yön vermiştir. Bu yönü belirten en güzel sözü 1935’te Ankara’da kurulan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin girişinde yazılı olan : «Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir.» sözüdür.Türklerin ilk yüksek öğrenim kurumlan olan medreseler, genellikle islam dini esaslarına uygun bilgiler okutuluyorlardı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da yaptırdığı ilk medrese bugünkü İstanbul Üniversitesinin başlangıcı sayılabilir. XVI. yüzyılın sonuna kadar intizamlarını koruyan medreselerin, sonraları çeşitli sebeplerle yetersiz kişilerin müderrislik yapmaya başlamaları yüzünden bozuldukları, bir türlü düzeltilemedikleri bilinmektedir. Tanzimatm ilanından sonra, İstanbul’da medreselerin yerine bir Darülfünun kurulması uygun görülmüşse de ilk açılan Darülfünun iki yıl sonra kapatılmıştı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında Darülfünunu Osmani, İstanbul Darülfünunu adını alarak tüzel kişilik ve bilimsel özerklik kazanmıştı. Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen ve İlahiyat Fakültelerinden oluşuyordu.İstanbul Darülfünununun, Türk inkılaplarının hazırlanması ve yürütülmesinde yeteri kadar yardımcı olmaması ve hatta bunlardan bazılarına karşı çıkması ya da pasif direnişe geçmesi ve Darülfünunda ciddi bir İlmi çalışma olmaması, hocaların orijinal İlmi çalışmalar yapmamaları ve bilimsel eser verememeleri üzerine Atatürk, Darülfünunun ıslahı için İsviçre’den Profesör Albert Malch’ı getirtmiş ve onun hazırladığı rapor esas alınarak İstanbul Darülfünunu kaldırılmıştır. Darülfünunu kaldıran 31.5.1933 tarih ve 2252 sayılı kanun, İstanbul Üniversitesine bağlı bir üniversite kurulmasını öngörüyordu. Bu kanunla İstanbul Üniversitesine bağlı olarak Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen Fakülteleri kurulmuştur.Atatürk’ün üniversite reformu genellikle Alman Üniversite modeline göre yapılmış olup Rektörü, Dekanları ve Fakülteleri ile denenmiş Alman modeline göre yapılmış Üniversite Reformu,' Atatürk’ün eğitim ve öğretim alanında yaptığı inkılapların en müstesna parçasını oluşturur. Başlangıçta, İstanbul Üniversitesinde ve Ankara’da kurulduğunu yukarıda belirttiğimiz Hukuk ve Dil Tarih ve Coğrafya Fakültelerinde kırk kadar Alman bilim adamının görev alması, Üniversite Reformunun başarılı sonuçlar vermesinde değerli bir etken olmuştur.Atatürk’ün hayatında Ankara’da. açılan son yüksek okul da Siyasal Bilgiler Okulu’dur. Bugün Fakülte olan bu okul, Mekteb-i Mülkiye’nin bu adla 1936 - 1937 ders yılında Ankara’ya taşınmasıyla öğrenim hayatını Ankara’da sürdürmeye başlamıştır.

Your News

Ads

Action Games

Avatar

War Heroes

Popular Posts

No Mercy