18 Nisan 2017 Salı

OSMAN BEY DÖNEMİ KRONOLOJİSİ (1258-1325)

Hiç yorum yok



OSMAN BEY DÖNEMİ KRONOLOJİSİ (1258-1325)
1258 yılında Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi dünyaya gelmiştir.
1281 yılında Osman Gazi'nin Babası vefat etmiştir. Oğlu Orhan Bey dünyaya gelmiştir. Osmanlı tarihindeki ilk savaş Ermeni-Beli çatışması meydana gelmiştir. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat Osman Gazi'ye Söğüt ve uç beyliğini verdiğini bildiren fermanı göndermiştir.
1285 yılında Osman Gazi ilk zaferini elde etmiş ve Kuluca Hisar'ı ele geçirmiştir.
1286 yılında İnegöl ve Karacahisar valileri Osman Gazi'ye karşı ittifak kurmuşlar, fakat Osman Gazi bunlara karşı İkizce'de zafer kazanmıştır.
1288 yılında Porsuk Çayı üzerinde Karacahisar fethedilmiştir.
1289 yılında Alaeddin Keykubat tarafından Eskişehir ve İnönü bölgesi Osman Gazi'ye verilmiştir.
1292 yılında Osman Gazi Sakarya'nın kuzeyine akınlar düzenlemiştir.
1298 yılında Bilecik, Yarhisar ve İnegöl kaleleri fethedilmiştir. Yarhisar valisinin kızı Nilüfer Orhan Bey ile evlendirilmiştir.
1299 yılında Selçuklu Devleti saltanatı sona ermiş ve Osman Gazi bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı Devleti'ni kurmuştur. Turgut Alp İnegöl'ü fethetmiştir.
1300 yılında Yondhisar ve Yenişehir Kaleleri fethedilmmiştir. Yenişehir devletin merkezi olmuştur.
1301 yılında Osman Gazi İzmit yolunda Koyunhisar zaferini kazanmış, Kirmasti, Mıhalıç ve Ulubat Bizanslılardan alınmıştır.
1302 yılında Köprühisar ele geçirilmiştir.
1303 yılında Marmaracık kalesi fethedilmiş ve İznik abluka altına alınmıştır.
1306 yılında Kestel, Kete ve Ulubat kaleleri fethedilmiştir. Osman Gazi Dinboz'da zafer kazanmıştır. Osmanlılarla yabancılar arasında ilk askeri sözleşme imzalanmıştır.
1307 yılında Osman gazi ilk defa İznik'i kuşatmış ve Yalova'ya akınlar düzenlenmiştir.
1308 yılında İmralı Adası fethedilmiştir.
1313 yılında Harmankaya valisi Köse Mihal  Osman Gazi'nin himayesine girmiştir.. Akhisar, Lüblüce, Geyve, Karagöz, Hisarcık, Lefke, Yenikale, Tekfurpınarı, ve Yanıkçahisar kaleleri fethedilmiştir. Bursa kuşatılmaya başlanmıştır.
1314 yılında Orhan Bey'in oğlu Şehzade Süleyman dünyaya gelmiştir.
1316 yılında Tuzpazarı, Karatekin, Karacebeş, ve Ebesuy kaleleri fethedilmiştir.
1317 yılında Akçakoca'nın ve Korunalp'ın komutanlığında Kocaeli'nin fethi başlamıştır. Kapucuk ve Keresteci kaleleri ele geçirilmiştir.
1321 yılında Osman Gazi oğlu Orhan Gazi’yi yerine vekil tayin etmiştir. Mudanya ele geçirilmiş ve Gemlik seferine çıkılmıştır. Trakya bölgesine ilk Osmanlı akınları başlamıştır.
1323 yılında Akyazı ele geçirilmiştir.
1324 yılında Karamürsel ele geçirilmiş ve Türkler İzmit Körfezine hakim olmuşlardır. Orhan Gazi Osmanlı Devleti'nin başına geçmiştir.
1325 yılında Orhaneli ele geçirilmiş ve Devehisar, Bolu, Ermenipazarı ve Kandıra kaleleri fethedilmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

News widget

ÜNIVERSITE REFORMU Atatürk, Türkiye’nin hayatının bütün alanlarında olduğu gibi öğretim alanında da yeni bir yol çizerek ülkemizin maddi ve manevi gelişmesine yön vermiştir. Bu yönü belirten en güzel sözü 1935’te Ankara’da kurulan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin girişinde yazılı olan : «Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir.» sözüdür.Türklerin ilk yüksek öğrenim kurumlan olan medreseler, genellikle islam dini esaslarına uygun bilgiler okutuluyorlardı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da yaptırdığı ilk medrese bugünkü İstanbul Üniversitesinin başlangıcı sayılabilir. XVI. yüzyılın sonuna kadar intizamlarını koruyan medreselerin, sonraları çeşitli sebeplerle yetersiz kişilerin müderrislik yapmaya başlamaları yüzünden bozuldukları, bir türlü düzeltilemedikleri bilinmektedir. Tanzimatm ilanından sonra, İstanbul’da medreselerin yerine bir Darülfünun kurulması uygun görülmüşse de ilk açılan Darülfünun iki yıl sonra kapatılmıştı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında Darülfünunu Osmani, İstanbul Darülfünunu adını alarak tüzel kişilik ve bilimsel özerklik kazanmıştı. Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen ve İlahiyat Fakültelerinden oluşuyordu.İstanbul Darülfünununun, Türk inkılaplarının hazırlanması ve yürütülmesinde yeteri kadar yardımcı olmaması ve hatta bunlardan bazılarına karşı çıkması ya da pasif direnişe geçmesi ve Darülfünunda ciddi bir İlmi çalışma olmaması, hocaların orijinal İlmi çalışmalar yapmamaları ve bilimsel eser verememeleri üzerine Atatürk, Darülfünunun ıslahı için İsviçre’den Profesör Albert Malch’ı getirtmiş ve onun hazırladığı rapor esas alınarak İstanbul Darülfünunu kaldırılmıştır. Darülfünunu kaldıran 31.5.1933 tarih ve 2252 sayılı kanun, İstanbul Üniversitesine bağlı bir üniversite kurulmasını öngörüyordu. Bu kanunla İstanbul Üniversitesine bağlı olarak Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen Fakülteleri kurulmuştur.Atatürk’ün üniversite reformu genellikle Alman Üniversite modeline göre yapılmış olup Rektörü, Dekanları ve Fakülteleri ile denenmiş Alman modeline göre yapılmış Üniversite Reformu,' Atatürk’ün eğitim ve öğretim alanında yaptığı inkılapların en müstesna parçasını oluşturur. Başlangıçta, İstanbul Üniversitesinde ve Ankara’da kurulduğunu yukarıda belirttiğimiz Hukuk ve Dil Tarih ve Coğrafya Fakültelerinde kırk kadar Alman bilim adamının görev alması, Üniversite Reformunun başarılı sonuçlar vermesinde değerli bir etken olmuştur.Atatürk’ün hayatında Ankara’da. açılan son yüksek okul da Siyasal Bilgiler Okulu’dur. Bugün Fakülte olan bu okul, Mekteb-i Mülkiye’nin bu adla 1936 - 1937 ders yılında Ankara’ya taşınmasıyla öğrenim hayatını Ankara’da sürdürmeye başlamıştır.

Your News

Ads

Action Games

Avatar

War Heroes

Popular Posts

No Mercy