18 Nisan 2017 Salı

HZ. MUHAMMED (S.A.V) DÖNEMİ

Hiç yorum yok



HZ. MUHAMMED (S.A.V) DÖNEMİ
Hz. Muhammed (S.A.V.) 571 yılında Mekke'de doğdu. 25 yaşında Hz. Hatice ile evlendi. 610 yılında 40 yaşında peygamberimize vahiy geldi. Peygamberimize ilk inanalar; Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Ebubekir  ve Hz. Zeyd oldu. İlk göç 615 yılında Habeşistan'a yapıldı. 619 yılında peygamberimizin amcası Ebu Talip ve Hz. Hatice vefat etti.
I. Akabe ve II. Akabe Biatları'ında  Medine'ye göç kararı alındı. 622 yılında Mekke'den Medine'ye göç kararı alındı. 624 yılında Bedir Savaşı yapıldı ve Müslümanlar bu savaştan başarı ile çıktı. 625 yılında Uhud Savaşı'nda ise yenilgiye uğranıldı. 627 yılında Hendek savaşı ile tekrar Müslümanlar zafer kazandı. Mekke - Medine arasında 628 yılında 10 yıllık Hudeybiye Barışı yapıldı.
629 yılında Hayber Savaşı'nda Yahudiler yenilgiye uğratıldı. Bizans ile olan ilk savaş (Mute Savaşı) 629 yılında meydana geldi. 630 yılında Mekke fetih edildi, Huneyn ve Taif seferi yapıldı. Peygamberimizin son seferi Tebük Seferi 631 yılında meydana geldi. 632 yılında Veda Haccı ve ölümü ile Dört halife dönemine geçiş başladı.
Peygamberimiz zamanında kültür ve medeniyet alanında; vahiy metni olan Kuran'ın 610-632 yılları arasında inişi sırasında İslam dininin temellerinin şekillenmesi, şirk / puta tapıcılığın ve yaygın yanlış uygulamalarının (kız çocuklarını öldürme vs.) düzeltilmesi sağlandı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

News widget

ÜNIVERSITE REFORMU Atatürk, Türkiye’nin hayatının bütün alanlarında olduğu gibi öğretim alanında da yeni bir yol çizerek ülkemizin maddi ve manevi gelişmesine yön vermiştir. Bu yönü belirten en güzel sözü 1935’te Ankara’da kurulan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin girişinde yazılı olan : «Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir.» sözüdür.Türklerin ilk yüksek öğrenim kurumlan olan medreseler, genellikle islam dini esaslarına uygun bilgiler okutuluyorlardı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da yaptırdığı ilk medrese bugünkü İstanbul Üniversitesinin başlangıcı sayılabilir. XVI. yüzyılın sonuna kadar intizamlarını koruyan medreselerin, sonraları çeşitli sebeplerle yetersiz kişilerin müderrislik yapmaya başlamaları yüzünden bozuldukları, bir türlü düzeltilemedikleri bilinmektedir. Tanzimatm ilanından sonra, İstanbul’da medreselerin yerine bir Darülfünun kurulması uygun görülmüşse de ilk açılan Darülfünun iki yıl sonra kapatılmıştı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında Darülfünunu Osmani, İstanbul Darülfünunu adını alarak tüzel kişilik ve bilimsel özerklik kazanmıştı. Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen ve İlahiyat Fakültelerinden oluşuyordu.İstanbul Darülfünununun, Türk inkılaplarının hazırlanması ve yürütülmesinde yeteri kadar yardımcı olmaması ve hatta bunlardan bazılarına karşı çıkması ya da pasif direnişe geçmesi ve Darülfünunda ciddi bir İlmi çalışma olmaması, hocaların orijinal İlmi çalışmalar yapmamaları ve bilimsel eser verememeleri üzerine Atatürk, Darülfünunun ıslahı için İsviçre’den Profesör Albert Malch’ı getirtmiş ve onun hazırladığı rapor esas alınarak İstanbul Darülfünunu kaldırılmıştır. Darülfünunu kaldıran 31.5.1933 tarih ve 2252 sayılı kanun, İstanbul Üniversitesine bağlı bir üniversite kurulmasını öngörüyordu. Bu kanunla İstanbul Üniversitesine bağlı olarak Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen Fakülteleri kurulmuştur.Atatürk’ün üniversite reformu genellikle Alman Üniversite modeline göre yapılmış olup Rektörü, Dekanları ve Fakülteleri ile denenmiş Alman modeline göre yapılmış Üniversite Reformu,' Atatürk’ün eğitim ve öğretim alanında yaptığı inkılapların en müstesna parçasını oluşturur. Başlangıçta, İstanbul Üniversitesinde ve Ankara’da kurulduğunu yukarıda belirttiğimiz Hukuk ve Dil Tarih ve Coğrafya Fakültelerinde kırk kadar Alman bilim adamının görev alması, Üniversite Reformunun başarılı sonuçlar vermesinde değerli bir etken olmuştur.Atatürk’ün hayatında Ankara’da. açılan son yüksek okul da Siyasal Bilgiler Okulu’dur. Bugün Fakülte olan bu okul, Mekteb-i Mülkiye’nin bu adla 1936 - 1937 ders yılında Ankara’ya taşınmasıyla öğrenim hayatını Ankara’da sürdürmeye başlamıştır.

Your News

Ads

Action Games

Avatar

War Heroes

Popular Posts

No Mercy