18 Nisan 2017 Salı

ORHAN BEY DÖNEMİ KRONOLOJİSİ (1325-1360)

Hiç yorum yok



ORHAN BEY DÖNEMİ KRONOLOJİSİ (1325-1360)
1325 yılında Osman Gazi vefat etmiştir. Orhan Gazi tahta çıkmıştır.
1326 yılında Bursa fethedilmiştir. Devlet merkezi Yenişehir'den Bursa'ya taşınmıştır. Orhan Gazi’nin oğlu I. Murad dünyaya gelmiştir. Orhan Gazi kardeşi Alaeddin Beyi vezir tayin etmiştir. Akçakoca, Aydos ve Samandıra ele geçirilmiştir. Osman Gazi adına ilk Osmanlı parası bir gümüş sikke şeklinde basılmıştır.
1328 yılında Vezir Alaeddin Paşa ilk Osmanlı Kanunları'nı uygulamaya sokmuştur. Osmanlı Devleti'nin ilk askerî teşkilâtı olan “yaya” ordusu teşkil edilmiştir. Maltepe savaşı kazanılmıştır.
1330 yılında kuşatılmış olan İzmit'i kurtarmak için İmparator Androkinos, Orhan Gazi'ye fidye talebinde bulunarak kuşatmadan vazgeçmesini istemiştir. Böylece ilk barış antlaşması imzalanmıştır.
1331 yılında uzun zamandır kuşatılmış olan İznik ele geçirilmiştir. Şehzade Süleyman  Veziriazam olarak tayin edilmiştir. Taraklı, Mudurnu ve Göynük beyliklerden alınarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
1333 yılında Gemlik ele geçirilmiştir.
1334 yılında İznik Yenişehir Kapısı yanında bir cami ve imaretin yapılmıştır.
1335 yılında Bursa’da ilk mimari eser sayılabilecek cami ve medreseler yapılmaya başlamıştır.
1336 yılında Karesi Beyliği’nin Balıkesir ve Bergama yöresi, Osmanlı topraklarına katılmıştır.
1337 yılında Koyunhisar ve İzmit kaleleri ele geçirilmiştir.
1346 yılında Orhan Bey Kantazkuzen'in kızı ile evlenmiş ve Bizans ile ittifak yapılmıştır.
1347 yılında Orhan Bey Üsküdar'da Bizans Kralı Kantakuzen ile görüşme yapmıştır.
1351 yılında Sırp ve Bulgarlara karşı zafer kazanılmıştır.
1352 yılında Süleyman Paşa’nın Rumeli’ye Bizans’a yardım maksadı ile gitmiş  ve Çimpi kalesini üs olarak kullanmıştır. Osmanlılar Cenevizliler’e Osmanlı topraklarında serbest ticaret yapma imtiyazını tanımışlardır. Üsküdar, Kadıköy ve Marmara Adaları ele geçirilmiştir. Gerede Türk Beyliği Osmanlı himayesine katılmıştır.
1354 yılında Trakya'da fetihler gerçekleşmiş ve Ankara ilk defa işgal edilmiştir.
1357 yılında Balkan fetihleri başlamıştır.
1358 yılında Rumeli'ye geçen Türkler Çimenlik ve Gelibolu kalelerini ele geçirmiş ve diğer fetihler devam etmiştir.
1359 yılında Rumeli fatihi Süleyman Paşa vefat etmiştir.
1360 yılında Orhan Gazi’nin vefat etmiş ve Sultan I. Murad tahta çıkmıştır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

News widget

ÜNIVERSITE REFORMU Atatürk, Türkiye’nin hayatının bütün alanlarında olduğu gibi öğretim alanında da yeni bir yol çizerek ülkemizin maddi ve manevi gelişmesine yön vermiştir. Bu yönü belirten en güzel sözü 1935’te Ankara’da kurulan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin girişinde yazılı olan : «Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir.» sözüdür.Türklerin ilk yüksek öğrenim kurumlan olan medreseler, genellikle islam dini esaslarına uygun bilgiler okutuluyorlardı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da yaptırdığı ilk medrese bugünkü İstanbul Üniversitesinin başlangıcı sayılabilir. XVI. yüzyılın sonuna kadar intizamlarını koruyan medreselerin, sonraları çeşitli sebeplerle yetersiz kişilerin müderrislik yapmaya başlamaları yüzünden bozuldukları, bir türlü düzeltilemedikleri bilinmektedir. Tanzimatm ilanından sonra, İstanbul’da medreselerin yerine bir Darülfünun kurulması uygun görülmüşse de ilk açılan Darülfünun iki yıl sonra kapatılmıştı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında Darülfünunu Osmani, İstanbul Darülfünunu adını alarak tüzel kişilik ve bilimsel özerklik kazanmıştı. Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen ve İlahiyat Fakültelerinden oluşuyordu.İstanbul Darülfünununun, Türk inkılaplarının hazırlanması ve yürütülmesinde yeteri kadar yardımcı olmaması ve hatta bunlardan bazılarına karşı çıkması ya da pasif direnişe geçmesi ve Darülfünunda ciddi bir İlmi çalışma olmaması, hocaların orijinal İlmi çalışmalar yapmamaları ve bilimsel eser verememeleri üzerine Atatürk, Darülfünunun ıslahı için İsviçre’den Profesör Albert Malch’ı getirtmiş ve onun hazırladığı rapor esas alınarak İstanbul Darülfünunu kaldırılmıştır. Darülfünunu kaldıran 31.5.1933 tarih ve 2252 sayılı kanun, İstanbul Üniversitesine bağlı bir üniversite kurulmasını öngörüyordu. Bu kanunla İstanbul Üniversitesine bağlı olarak Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen Fakülteleri kurulmuştur.Atatürk’ün üniversite reformu genellikle Alman Üniversite modeline göre yapılmış olup Rektörü, Dekanları ve Fakülteleri ile denenmiş Alman modeline göre yapılmış Üniversite Reformu,' Atatürk’ün eğitim ve öğretim alanında yaptığı inkılapların en müstesna parçasını oluşturur. Başlangıçta, İstanbul Üniversitesinde ve Ankara’da kurulduğunu yukarıda belirttiğimiz Hukuk ve Dil Tarih ve Coğrafya Fakültelerinde kırk kadar Alman bilim adamının görev alması, Üniversite Reformunun başarılı sonuçlar vermesinde değerli bir etken olmuştur.Atatürk’ün hayatında Ankara’da. açılan son yüksek okul da Siyasal Bilgiler Okulu’dur. Bugün Fakülte olan bu okul, Mekteb-i Mülkiye’nin bu adla 1936 - 1937 ders yılında Ankara’ya taşınmasıyla öğrenim hayatını Ankara’da sürdürmeye başlamıştır.

Your News

Ads

Action Games

Avatar

War Heroes

Popular Posts

No Mercy