17 Nisan 2017 Pazartesi

Açıklanamayan Olaylar/Çoban Anıtı ve Gizemli Kitabe (Shugborough Şifresi)

Hiç yorum yok


Çoban Anıtı, İngiltere'nin Staffordshire şehrinde, Shugborough Malikanesi'nin (Lichfield Kontluğunun atalarından kalma evleri) kuzey tarafındaki bahçeler içinde yer almaktadır.

Bir mezar üzerindeki yazıtı inceleyen üç erkek çoban ve bunları izleyen bir kadın çobanı gösteren bir rölyef taşıyan Çoban Anıtı 1748 yılında zamanın kontu olan Thomas Anson (Daha sonradan Baron ünvanı verilen Amiral George Anson'un kardeşi) tarafından inşa ettirilmiştir.

Anıtın rölyefinin altındaki kitabe aşağıdaki gizemli harfleri içermektedir :

  O.U.O.S.V.A.V.V
D                            M

Çoban Anıtı
Çoban Anıtı ismini Hollandalı sanatçı Peter Scheemakers'in yapmış olduğu rölyeften alır. Rölyefin teması, Fransız ressam Nicolas Poussin'in yapmış olduğu ve "ET IN ARCADIA EGO" olarak bilinen tablodan (tablonun bir diğer ismi ise "Arkadyalı Çobanlar"dır) alınmıştır. Rölyef, orjinal tablonun aynada görüntüsü olarak hazırlanmıştır.

Çoban Anıtının Rölyefi

Anıt Thomas Wright tarafından tasarlanmış ve sütunlar ile süslemeler büyük bir olasılıkla 1755 yılında James (Athenian) Stuart tarafından anıta eklenmiştir.

Anıtın rölyefinde yer alan mezar üzerinde Latince olduğu kabul edilen "ET IN ARCADIA EGO" (ve ben de Arkadya'da ...) cümlesi okunmaktadır.

Rölyef üzerinde orjinal tabloda olmayan bazı farlılıklar bulunmaktadır;

1. Bunların en dikkati çekeni rölyefin yatay olarak ters yapılmasıdır.

2. Diğer bir fark ise bir çobanın parmağı ile tabloda ARCADIA kelimesinde bulanan R harfini, rölyefte ise IN kelimesinde yer alan N harfini işaret etmesidir.

3. İlave bir lahit mezar üzerine yerleştirilmiştir.

Rölyefin altında yer alan mermer plaka aşağıda şu gizemli ve şifreli kitabeyi içermektedir:

D O.U.O.S.V.A.V.V M

Shugborough Şifresi

250 yılı aşkın bir süredir İngiltere'nin en iyi din bilimcileri, tarihçileri ve aralarında Charles Darwin ve Josiah Wedgwood'ın da bulunduğu bilim adamları şifreli kitabeyi çözmeye çalışmış ancak başarılı olamamışlardır. En son olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların ünlü Enigma şifresini çözen Bletchley Park'ın şifre çözücüleri gizemin aydınlatılması için görevlendirilmiş , ancak yine bir netice elde edilememiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

News widget

ÜNIVERSITE REFORMU Atatürk, Türkiye’nin hayatının bütün alanlarında olduğu gibi öğretim alanında da yeni bir yol çizerek ülkemizin maddi ve manevi gelişmesine yön vermiştir. Bu yönü belirten en güzel sözü 1935’te Ankara’da kurulan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin girişinde yazılı olan : «Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir.» sözüdür.Türklerin ilk yüksek öğrenim kurumlan olan medreseler, genellikle islam dini esaslarına uygun bilgiler okutuluyorlardı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’da yaptırdığı ilk medrese bugünkü İstanbul Üniversitesinin başlangıcı sayılabilir. XVI. yüzyılın sonuna kadar intizamlarını koruyan medreselerin, sonraları çeşitli sebeplerle yetersiz kişilerin müderrislik yapmaya başlamaları yüzünden bozuldukları, bir türlü düzeltilemedikleri bilinmektedir. Tanzimatm ilanından sonra, İstanbul’da medreselerin yerine bir Darülfünun kurulması uygun görülmüşse de ilk açılan Darülfünun iki yıl sonra kapatılmıştı. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında Darülfünunu Osmani, İstanbul Darülfünunu adını alarak tüzel kişilik ve bilimsel özerklik kazanmıştı. Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen ve İlahiyat Fakültelerinden oluşuyordu.İstanbul Darülfünununun, Türk inkılaplarının hazırlanması ve yürütülmesinde yeteri kadar yardımcı olmaması ve hatta bunlardan bazılarına karşı çıkması ya da pasif direnişe geçmesi ve Darülfünunda ciddi bir İlmi çalışma olmaması, hocaların orijinal İlmi çalışmalar yapmamaları ve bilimsel eser verememeleri üzerine Atatürk, Darülfünunun ıslahı için İsviçre’den Profesör Albert Malch’ı getirtmiş ve onun hazırladığı rapor esas alınarak İstanbul Darülfünunu kaldırılmıştır. Darülfünunu kaldıran 31.5.1933 tarih ve 2252 sayılı kanun, İstanbul Üniversitesine bağlı bir üniversite kurulmasını öngörüyordu. Bu kanunla İstanbul Üniversitesine bağlı olarak Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen Fakülteleri kurulmuştur.Atatürk’ün üniversite reformu genellikle Alman Üniversite modeline göre yapılmış olup Rektörü, Dekanları ve Fakülteleri ile denenmiş Alman modeline göre yapılmış Üniversite Reformu,' Atatürk’ün eğitim ve öğretim alanında yaptığı inkılapların en müstesna parçasını oluşturur. Başlangıçta, İstanbul Üniversitesinde ve Ankara’da kurulduğunu yukarıda belirttiğimiz Hukuk ve Dil Tarih ve Coğrafya Fakültelerinde kırk kadar Alman bilim adamının görev alması, Üniversite Reformunun başarılı sonuçlar vermesinde değerli bir etken olmuştur.Atatürk’ün hayatında Ankara’da. açılan son yüksek okul da Siyasal Bilgiler Okulu’dur. Bugün Fakülte olan bu okul, Mekteb-i Mülkiye’nin bu adla 1936 - 1937 ders yılında Ankara’ya taşınmasıyla öğrenim hayatını Ankara’da sürdürmeye başlamıştır.

Your News

Ads

Action Games

Avatar

War Heroes

Popular Posts

No Mercy