Likopen, domatesin kırmızı rengini veren bir karotenoid pigmenttir. Likopenin sağlık açısın pek çok faydası gösterilmiştir. Likopen antioksidan özelliği ile vücuttaki toksinler temizlemeye yardımcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Likopenin özellikle prostat başta olmak üzere, böbrek üstü bezleri, akciğerler, gözler ve cilt için pek çok yararı gösterilmiştir. Mayo Klinik, likopen içeren gıdaların tüketiminin kanser, kalp damar hastalıkları, makula dejenerasyonunu azalttığını bildirmektedir.
Likopen İçeren Gıdalar
Meyve sebzeler likopenin ana kaynağıdır. Özellikle kırmızı renkli sebzeler ve meyveler likopen açısından zengindir.
Domates
Domates, likopenin en çok bilinen ve en zengin kaynağıdır. Domatesi pişirmek likopenin emilimini artırmaktadır. Aynı zamanda zeytinyağı da domatesteki likopenin emilimine yardımcıdır.
Karpuz
Karpuzun kırmızı renginin de sorumluğu likopendir. Karpuz, likopen dışında, potasyum, A ve C vitamini açısından da zengin bir meyvedir.
Greyfurt
Greyfurtta likopen ve C vitamini için önemli bir kaynaktır.
Kayısı
Kayısı, likopen, C vitamini, lif ve Beta Karoten kaynağıdır.
Kırmızı Biber
Kırmızı biberede rengini veren likopendir. Kırmızı biberdeki likopen miktarı domatese göre azdır.
Kuşkonmaz
Kuşkonmaz da taze veya dondurulmuş olarak likopen kaynağı olan sebzelerden birisidir.
Havuç
Havuç, likopen, beta karoten ve A vitamini için güzel bir kaynaktır. Çiğ havuç veya havuç suyunun likopen oranları daha yüksektir.
Baharatlar
Tarçın ve kırmızı toz biber likopen oranı yüksek olan baharatlardır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder