Soğan, insanlık tarihinin bilinen en eski gıda kaynaklarından birisidir. Yemeklerin, salataları, sosların değişmeyen tatlarından birisidir. Soğan, aynı zamanda eski çağlardan bu yana doğal ilaç olarak kullanılmıştır.
Soğanın Sağlık Yararları
- Soğanın 100 gr’ı 40 kalori içerir. Çok iyi bir lif kaynağıdır.
- Soğanda bulunan bazı fito kimyasal maddelerin (Allium, alil disülfit, alisin), kanserden koruyucu olduğu ve diyabette (şeker hastalığı) kan şekerini düşürmede etkili olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.
- Soğandaki bulunan fitokimyasallardan Alisin’in, kolesterolü düşürücü ve anti bakteriyel, anti viral, anti fungal etkilerinin olduğu laboratuar çalışmlarında gösterilmiştir.
- Yine “allisin” damar sertliğini azaltarak kan basıncı kontrolü sağlayarak yüksek tansiyon hastaları için doğal bir ilaçtır. Ayrıca, damar sertliğindeki bu azalma ile kapl hastalıkları ve inme riskini de azaltmaktadır.
- Soğan zengin bir krom kaynağıdır. Bu sayede, kandaki insülin düzeyinin ayarlanması ve kan şekeri kontrolünde önemli yarar sağlar.
- Soğanda bulunan bir başka flavonoid olan “Qercetin”, anrti inflamatuar (iltihaplanmayı azaltıcı), kansere karşı koruyucu, şeker hastalığına karşı koruyucu etki oluşturur
- Soğan, kuvvetli antioksidanlardan olan C vitamini ve minerallerden de manganezin önemli bir kaynağıdır. Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etkiler sağlar.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder