Şalgam, ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir sebzedir. Özellikle turşu ve suyu ile tüketilen şalgamın besleyici değeri hakkında genel bir bilgilendirme yapmak istedim.
Şalgamın Faydaları
- Şalgamın kalori değeri düşüktür. 100 gr şalgam 28 kalori içerir. Ancak, antioksidan mineraller, vitaminler ve lif açısından zengin bir sebzedir.
- Taze şalgam, 100 gr’ında 21 mg C vitamini içerir. C vitamini, antioksidan özelliği olan suda çözünen bir vitamindir. Bu özelliklerinden dolayı, kanserden koruyucu, iltihabı önleyici, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yararları vardır. Kollagen sentezinde de rol aldığı için yara iyileşmesi ve vücudun bağ ve destek dokusunun oluşumunda rol alır.
- Şalgam, C vitamininin yanı sıra, A vitamini için de zengin bir kaynaktır. Şalgamın yaprakları ise K vitamini için zengin bir kaynaktır.
- Şalgam yaprakları, folat, riboflavin, piridoksin, pantoteik asit ve tiamin gibi B grubu vitaminler için zengin bir kaynaktır.
- Şalgam, kalsiyum, bakır, demir, manganez gibi mineraller için de önemli bir kaynaktır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder