C vitamini, suda eriyen ve depolanmayan, vücut gelişimi ve büyümede önemli rolü olan bir vitamindir. Bütün sebze ve meyveler bir miktar C vitamini içermektedir. Ama bazı sebze ve meyveler C vitamini açısından zengindir. Bunlar;
Meyveler
- Kavun
- Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller
- Kivi
- Mango
- Papaya
- Ananas
- Çilek, ahududu, yaban mersini, kızılcık
- Karpuz
Sebzeler
- Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar
- Yeşil ve kırmızı biber
- Ispanak, lahana, şalgam ve diğer yeşil yapraklı sebzeler
- Tatlı ve beyaz patates
- Domates ve domates suyu
- Kış kabağı
Önemli Bilgi
C vitamini açısından zengin gıdaları, pişirmek veya uzun süre saklamak C vitamini içeriğini azaltabilir. Ancak C vitamini açısından zengin gıdaları mikrodalga veya buharda pişirme ile C vitamini kaybını azaltabilirsiniz. C vitamini için en iyi kaynaklar pişmemiş veya çiğ meyve ve sebzelerdir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder